Sant Joan de Boí

L’església de Sant Joan de Boí pertany al grup d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades bé cultural d’interès nacional i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Situada al terme de Boí, al bell mig de la Vall de Boí, la construcció religiosa fou construïda al segle XI, una època de força esplendor per la vall i gràcies al mecenatge dels senyors d’Erill la Vall, terme situat a pocs quilometres de Boí.

 

La construcció d’estil romànic es caracteritza per la seva funcionalitat i austeritat. De pedra, l’església es composa d’una nau central i un campanar amb uns murs gruixuts capaços d’aguantar les voltes de canó i amb unes obertures a l’exterior escasses.

 

Del conjunt d’esglésies romàniques, i especialment de la de Sant Joan de Boí, en destaca també la presència, encara ara, de pintures murals, un altre dels elements arquitectònics més destacats d’aquest conjunt d’esglésies. Sant Joan de Boí conserva a l’interior de les naus escenes pictòriques com la Lapidació de Sant Esteve i El Bestiari.

sant-joan-de-boi-